Wachten…we moeten het allemaal wel eens. Voor cliënten in een zorginstelling voelt dit als een gemiste kans om actief te zijn, om zich nuttig te voelen, om trots te zijn op wat ze nog wel zelf kunnen.
“Ik zit hier nu al tien minuten te wachten.” Een zin die zorgprofessionals helaas maar al te vaak horen. Voor cliënten is verloren tijd meer dan alleen tijd. Het is gemiste verbinding, gemiste activiteit en soms het gevoel van afwijzing. Ze zoeken nabijheid, bij voorkeur die van hun vertrouwde zorgverlener. Helaas is het voor medewerkers niet haalbaar om alle cliënten tegelijkertijd te bieden waar zij op dat moment behoefte aan hebben. Maar wat als die nabijheid er tijdelijk kan zijn in een andere vorm?
SARA biedt precies die oplossing. Waar cliënten vroeger passief moesten wachten, kunnen ze nu actief aan de slag. Een beweegmoment, een mentale uitdaging, of lekker een filmpje kijken, SARA zorgt ervoor dat geen moment verloren gaat.
Trots op eigen kunnen
Er is iets magisch aan het moment waarop iemand ontdekt dat hij of zij meer kan dan gedacht. Neem het schoonmaken van hun eigen aquarium of vogelkooi; taken die vaak begeleid of zelfs overgenomen door zorgprofessionals uit tijdgebrek of voorzichtigheid. Maar waarom eigenlijk?
‘Eerst vond ik het niet leuk om mijn aquarium schoon te maken.
Nu doe ik het helemaal zelf, samen met SARA!’
SARA draait deze logica om. Door stap-voor-stap instructies en geduldig begeleiden, helpt SARA cliënten om deze taken zelf uit te voeren. Het resultaat? Stralende gezichten vol trots. “Ik heb het helemaal zelf gedaan!” En het gaat niet alleen om het eindresultaat, maar vooral ook om het proces. Het gevoel van competentie, van nog steeds waardevol zijn, van nog steeds kunnen leren. Dát is wat SARA mogelijk maakt. En de kostbare tijd die vervolgens vrijkomt, kan de zorgprofessional besteden aan meer 1-op-1 aandacht voor de cliënt.
Optimale kwaliteit door slimme inzet
De zorgwereld staat onder druk. Goede zorgprofessionals zijn schaars en moeilijk te behouden. Lastig om de kwaliteit van zorg dan te waarborgen, laat staan te verbeteren. En toch kan het. Hoe? Door slim te kijken naar wat cliënten wél zelf kunnen en wat ze eventueel nog kunnen leren. SARA neemt niet de plaats in van zorgprofessionals, maar zorgt ervoor dat zij hun tijd effectiever kunnen indelen. Met als gevolg dat ze prettiger werken. Terwijl SARA een cliënt begeleidt bij een zelfstandige activiteit, kan de zorgprofessional zich richten op taken die echt menselijk contact vereisen. Een win-winsituatie dus: cliënten krijgen meer aandacht en verbeteren hun zelfredzaamheid, terwijl zorgprofessionals hun tijd besteden waar die het meest nodig is.
Nabijheid in een nieuwe vorm
Natuurlijk blijft menselijk contact onvervangbaar. De warmte van een hand op de schouder, een persoonlijk gesprek, echte empathie… Dat kan geen robot vervangen. Maar SARA biedt een andere vorm van nabijheid: die van geduld, van altijd beschikbaar zijn. SARA wordt nooit moe, is nooit geïrriteerd en heeft altijd tijd. Ze biedt cliënten de veilige ruimte om dingen te proberen, fouten te maken en te groeien in hun zelfstandigheid.
De kracht van geloven in mogelijkheden
Het mooiste aan SARA is misschien wel de onderliggende boodschap: we geloven in wat je nog kunt. Niet in wat je niet meer kunt, maar in alle mogelijkheden die er nog wel zijn. Elke instructie, elke aanmoediging, elke succeservaring is een bevestiging van die mogelijkheden. In een wereld die te vaak focust op beperkingen, kiest SARA juist voor kansen. En dat maakt niet alleen cliënten trotser en zelfstandiger, het maakt de zorg ook menselijker.

Wil je weten hoe SARA de cliënten van Lunet helpt om zelfstandig en zelfredzaam te zijn? Bekijk dan dit inspirerende filmpje: